Mössa i skolan

Jag växte upp med, oftast en mössa, men ibland hade jag istället en keps på huvudet. Jag trivdes med att ha mössa på mig, och jag har, trots att jag är 25 år gammal, ganska ofta en huvudbonad på mig. Inte på varma sommardagar, för det blir lite för varmt. Och jag har mer eller mindre slutat ha mössa på mig inomhus. Jag har nått den åldern där de öl man dricker sätter sig på magen, och när man är så gammal finns det en överhängande risk man blir tunnhårig. Det är onödigt att påskynda den processen genom att pressa bak hårfästet med en ungdomlig mössa.
Men i skolan, speciellt under högstadietiden, trivdes jag i mössa. Det var inte bara så att jag trivdes i mössa - jag kände mig naken utan mössa. Men elevers välbefinnande prioriterades inte på min skola. Det spelade ingen roll att jag trivdes jättebra med mössa eller keps på mig, och att jag nästan mådde lite dåligt när jag blev tvungen att ta av den. Det viktiga var att uråldriga lärare inte skulle få hjärtinfarkter av att se mig iförd en mössa. Mössor är ju som bekant ett av Djävulens påfund, och lärarna som tvingade mig att ta av mössan försökte helt enkelt att rädda min odödliga själ.


Jag hade inte någon smurfmössa när jag gick i högstadiet, men jag
insåg, sekunden jag skulle börja rita, att jag inte vet hur man ritar
vanliga mössor.


Vad var det som var så hemskt med att ha mössa på sig? Jag tror knappast att det var som tuggummi som ibland kunde vara störande för andra elever i klassrummet. Det var nog inga elever som stördes av att jag hade mössa på mig. Det var bara gamla lärare som stördes av det, och jag vet inte varför. Trodde de att klassrummet var en kyrka? Och det är självklart lika efterblivet att man inte får ha mössa på sig i kyrkan, men det orkar jag inte skriva om.
Efter flera år av tjat hade jag säkerligen gett upp mina mössbärarförsök, om inte orättvisan visat sitt fula ansikte. Flickor fick ha huvudbonad. Typ, hätta eller vad fan det heter. Sjal eller bandana eller något liknande. Men jag fick inte ha mössa. Jag frågade till och med en lärare om jag fick ha hätta på mig, men det fick jag inte. Och därför tycker jag att det är bra och rättvist att kvinnor tjänar mindre än män.


Jag googlade "hätta" och hittade lustigt nog en bild på en tjej som
gick i min klass. Det här är Elsa, klassens hora.


Jag kan som sagt förstå varför man inte fick tugga tuggummi under lektionstid, och att lärare tvingade en att spotta ut snusar, eftersom man inte hade åldern inne. Men mössor? Jävla bögskola. Jag gav faktiskt upp ett tag. Jag använde ett pannband för att hantera min ovårdade lejonman. pannbandet var trefärgat. Det var grön-, röd- och gulfärgat, tre färger som förknippas med bland annat Etiopien och rastakulturen. Jag gillade Bob Marley, precis som alla andra i hela världen. De tre färgerna pryder inte bara Etiopiens flagga utan även Republiken Togos, Guineas, Guinea-Bissaus, Malis, Senegals, Benins, Ghanas, Kongo-Brazzavilles och Republiken Sao (Det ska vara en sådan där konstig grej över a:et, men jag vet inte hur man gör en sådan) Tomés flaggor.
Men, jag fick inte ha mitt pannband. Jag fick till och med gå till rektorn när jag vägrade ta av mig det. Och det handlade inte bara om lektionstid. Jag fick inte ha pannbandet alls när jag var i skolan. Och ni kan säkert gissa varför. Japp, det var knarkfärger!

Men den kampen vann jag i alla fall. Jag vägrade ta av mig mitt pannband. Hela grejen var larvig och det hade ingenting med dödsknark att göra. Jag hade inte ens provat dödsknark då.
Och så var min högstadietid. Jag hoppas att mina gamla lärare läser detta, men jag tvivlar på att de ens kan läsa.


Kommentarer
Postat av: Wictor

Eller så är de bara paragrafrunkande barndomsvåldtagna idioter. Vår matematiklärare i gymnasiet tvingade av våra mössor, eftersom reglementet sade detta. Vår rektor var ännu värre, han lämnade inte en ifred förrän man tog av sig mössan. Visserligen så hävdade vår rektor att dyslexi endast är en påhittad sjukdom, så bristen på intelligens är förståelig.

Detta kunde också hända under vintertid, då man verkligen frös om huvudet och ville fortsätta att vräma det lite. Men Heil Nej. Av med mössan. Sitt ej heller med fötterna vilandes på en annan stol. Då jävlar.

2010-08-07 @ 14:54:42
Postat av: Sara

Att tvinga av eleverna mössorna är den enda riktiga auktoritet som lärare har och de är mycket väl medvetna om detta. Jag skickade in en insändare till tidningen en gång om detta men det publicerades inte. Min gamla svenskalärare låg säkert i brevlådan och åt upp alla anti-anti-mössor-på-lektionstid-lappar. För jag skriver jätte bra insändare. Jätte bra!

2010-08-07 @ 15:14:04
Postat av: Henrik Petersson

Det är mycket enkelt att rita en vanlig mössa. Rita bara ett ollon, fast färglägg det i en annan färg. Om inte mössan ska vara lila då, förstås. Då ritar du ett ollon i originalfärg.

2010-08-07 @ 15:30:57
URL: http://fithenke.blogg.se/
Postat av: MEATSAUCE (max)

"Men jag fick inte ha mössa. Jag frågade till och med en lärare om jag fick ha hätta på mig, men det fick jag inte. Och därför tycker jag att det är bra och rättvist att kvinnor tjänar mindre än män."GENIOUS!

Och självklart gillar jag det där med dödsknarket otroligt jävla mycket som vanligt.

2010-08-08 @ 11:17:47
Postat av: Anonym

kom på nu att det stavas genius. aja :p

2010-08-08 @ 11:18:08
Postat av: Anonym

hahaha, du är fan rolig!

2010-08-08 @ 16:37:44
Postat av: bleunt

Jag minns när Andreas Larsson inte fick bära sin hårdrockströja, för att det var en naken kvinna uppspikad på ett kors med en stor träpåle uppkörd i fittan så det kom blod.

2010-08-08 @ 22:55:57
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: vilda

Jag fick fan inte ha hätta, trots att jag är innehavare av livmoder. Hamnade till och med i handgemäng med en lärare efter att ha försökt hävda min rätt till hätta. Ok, det var ingen hätta, utan en sån där svart gubbhatt som jag tyckte passade bra ihop med mitt rosa hår och mina Dr Martens. Rektor och telefonsamtal hem och till råga på allt möte på skolan med lärare, rektor och föräldrar blev resultatet. Så ditt resonemang faller lite. Dessutom är jag rätt säker på att jag tjänar mer än dej. Trots livmoder.

2010-08-22 @ 20:23:32
URL: http://vildaart.com
Postat av: Kalle Balik

Jag tror inte på saker jag inte kan se. Alltså har du ingen livmoder.

2010-08-23 @ 19:59:39
URL: http://jattestorapistoler.blogg.se/
Postat av: vilda

Haha, din teori är alltså att alla kvinnor är män?

2010-08-24 @ 00:27:42
URL: http://vildaart.com
Postat av: Kalle Balik

Jag vet inte ens varför vi har den här diskussionen. Jag kan inte se dig, alltså finns du inte. Varför pratar jag med mig själv?

2010-08-27 @ 16:34:26
URL: http://jattestorapistoler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0