Hur man skriver en seriös tidningsartikel

Jag har alltid intresserat mig för (roats av) media. Det går hand i hand med att jag anser att nästan alla människor är efterblivna. Varför är de efterblivna? Därför att de inte tycker som jag. Jag är perfekt. Men det är självfallet en hatkärlek, eftersom jag roas av all idioti. Nu ska jag lära er hur man skriver en seriös tidningsartikel.

Man inleder med en rubrik. Den ska vara så pass fördummad att gemene man tänker att det kan vara något för honom, den ska handla om något som smarta människor inte bryr sig om, och den får gärna innehålla något litet stavfel eller ett onödigt bindesteck.

ROBINSON-KATJA I GÄNG-SLAGSMÅL

Intressant, va? Det vill du väl läsa om? Det är ju trots allt en person som du har sett på TV, så hon är ju en viktig del av ditt liv. Men rubriker har en tendens att överdriva. Vilken tur att ingressen kommer direkt efter rubriken och berättar sanningen, istället för att bara repetera det som står i både rubriken och i själva artikeln.

Robinson-Katja hamnade på natten till torsdagen mitt i gängslagsmål. Katja Velourpappa, 24, var på Utestället med tre vänner när två rivaliserande gäng startade ett gängslagsmål.

Nu har artikeln gjort ännu en gallring. Flera av dem som var dumma nog att fastna för rubriken kommer sluta läsa efter ingressen. Den lilla skara människor som är kvar, de som läser hela artikeln, är helt enkelt bottenskrapet av mänskligheten.
Ingressen fyller egentligen ingen funktion. Den avslöjar inget som inte redan står i rubriken eller brödtexten. Vet du inte vad brödtext är? Det är artikeln.

"Det var på natten till torsdagen som den 24 år gamla Robinson-stjärnan befann sig på Utestället tillsammans med tre vänner. Runt klockan 01.30 startade ett gängslagsmål på dansgolvet. Polisen som kom till platsen sa till pressen att gängslagsmålet antagligen var gängrelaterat."

Och det är brödtexten. Men, var det inte lite väl kort? Jo, men det där är all "information" som man får angående händelsen. Men "journalisterna" vet att en artikel bör vara en viss längd, och det är där utfyllnaden kommer in i bilden. Ju händelselösare händelse, ju mer utfyllnad.

"Katja Velourpappa, känd från SVT:s storsatsning Robinson, skrev i går på sin blogg att hon var skakad och rädd, men att hon trots allt mådde bra. Katja, 24, blev känd genom SVT-serien Robinson, en dokusåpa som fokuserar på överlevnad och öliv. Namnet på serien kommer från Daniel Defoes succéroman Robinson Kruse. Originaltiteln är Robinson Crusoe och boken kom ut 1719. Robinsons följeslagare får av Robinson namnet Fredag, och Jesus dog på en fredag. Jesus blev känd genom Bibeln."

Och så håller artikeln på, tills de repeterar original-"informationen" några gånger till och sedan avslutar med en bild. Bildtexten ska inte komma med någon ny information alls.


Katja Velourpappa, Robinson-stjärna, hamnade
ofrivilligt i ett gängrelaterat gängslagsmål.


Känns artikeln fortfarande lite för kort? Jaha. Men då kan du göra en informativ faktaruta.
________________________________________________________________
| Gängbrott i Sverige:
|
| 1998 blev en man knivskuren utanför Burger King i Hässleholm, men det
| visade sig senare att kniven var gjord av plast och att ingen blev skuren.
|
| 2001 kom två män i en annan mans lägenhet. De hade mörka kläder och
| talade ett utomeuropeiskt språk. Men de hade nyss varit i samma lägenhet
| och en av männen hade bara glömt sina bilnycklar. Ingen blev skadad.
|
| 2009 sa en yngling på Leksands gymnasium att han skulle "träffa gänget",
| och detta blev omedelbart rapporterat till den lokala polisen. Polisen över-
| vakade ynglingen hela kvällen och de sa senare i en presskonferens att
| ynglingen spelade NHL 09 med två bekanta.
________________________________________________________________


Så, vad har vi lärt oss av denna seriösa tidningsartikel? Att stackars Katja Velourpappa hamnade mitt i ett gängslagsmål? Nej, hon var aldrig mitt i något slagsmål. Det var ett slagsmål på krogen hon befann sig på. Och, var det ett gängslagsmål? Nope, det var två män som slogs på fyllan. De hade olika färger på sina tröjor, och båda två hade några vänner med sig som hejade på under slagsmålet, och därför var det ett gängrelaterat gängslagsmål.

(Alla händelser och personer är fett påhittade. Jag är awesome.)

Kommentarer
Postat av: Henrik Petersson

Jag vet inte om det bara är jag, men jag tycker mig märka en försämring av skriftspråket bland journalister på senare år. En observation som gjorde mig förvånad, tills jag insåg att de ungdomar som inskolades i felskrivandets fula konst på Lunarstorm, ICQ och MSN för 5-10 år sedan i dag har vuxit upp och skaffat jobb, vissa av dem som journalister.

2010-09-28 @ 17:23:48
URL: http://fithenke.blogg.se/
Postat av: Sonja

Henrik, där satte du huvudet på spiken. Värst av alla är afton bladet med sina sär skrivningar och stavfell. Har de jävligt bråttom eller är de bara totalt inkompetenta?

2010-09-28 @ 18:14:16
URL: http://smalm.blogg.se/
Postat av: Siri

Men är det inte främst kvällstidningar som står för det försämrade skriftspråket, stavfelen och särskrivningarna? Hur många läser egentligen de tidningarna för nyheternas skull? Och helt ärligt skulle jag nog påstå att de faktiskt har jävligt bråttom.

2010-09-28 @ 20:16:48
URL: http://hellsbells.blogg.se/
Postat av: bleunt

Sverigesradio.se har flest skrivfel av alla, skulle jag påstå. :(

2010-09-28 @ 20:51:11
URL: http://bleunt.blogg.se/
Postat av: amanda

Jag hittar i snitt (skulle jag gissa) ungefär 5 stavfel eller särskrivningar PER NUMMER av Borås Tidning, och då läser jag inte ens hälften av vad som står i tidningen. Så jag har slutat läsa.

2010-09-29 @ 00:06:42
URL: http://toodrunktodream.tumblr.com
Postat av: Calle SS

Helvete! Spottade precis, helt utan mening, över halva mitt tangentbord. Troligtvis berodde det på all den extrema mängd saliv som produceras i min mun när något nytt skrivs på den här bloggen.

Ja,ja, nog om mig.Riktigt jävla kul läsning, som vanligt! Jag har slutat läsa kvällstidningar för att jag hatar dom men nu funderar jag på att börja igen, så att jag kan sitta och skratta lite överlägset åt deras underlägsenhet.

2010-09-29 @ 01:03:33
Postat av: Erik

Hilarious stuff.

2010-09-29 @ 10:02:40
Postat av: Agnes R

Jag ska byta efternamn till Velourpappa.

2010-09-29 @ 21:49:43
URL: http://vanavoordning.blogspot.com
Postat av: Anonym

Haha jag har funderat många ggr på just denna grejen! Att rubriken är mer innehållsrik (eftersom att det är påhittat typ) än vad resten av artikeln är...Grym analys!

2010-10-02 @ 21:42:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0