Jag fyllde nyss 26

26 år gammal. Inte 26 år ung. Gammal. Man tänker egentligen inte på att man åldras. När jag var ung och dum så antog jag att man skulle märka av en långsam förändring, både mentalt och kroppsligt. Men sedan vaknar man med en liten kula där tonårsmagen en gång satt. De lena händerna har blivit torra, och man måste smörja in dem för att inte skära sönder allt man rör vid. En bakfylla är inte längre att man vaknar och är törstig. Nej, en bakfylla är två dagar av huvudvärk och allmän trötthet, som ibland slutar med att man på den tredje dagen blir sjuk.
Människor är inte som vin och, jag vet inte... Ost? Sådana där saker som töntar konsumerar och skryter om hur gammalt och ruttet det är. Människor är inte som sådana saker. Vi är barn, och sen börjar den långsamma dödsprocessen. Allt som förändras i samband med att man åldras är egentligen bara kroppens sätt att berätta att den börjar ge upp nu.

Den stora frågan är; vilken sorts gamling ska man bli? Det finns egentligen massa olika varianter, men det är tre som är överrepresenterade:

Den sura gamlingen är den som aldrig ler. Den går runt och ser arg ut. Konstant. Om den inte går så sitter den ofta i en bil och kör argt, och vi vet ju alla hur farligt det kan vara. En gamling, som dessutom är arg, och sitter i en bil, ja, det är en olycka på väg att hända. Visst är stereotypen om kvinnor bakom ratten ganska rolig, men jag måste nog erkänna att bilkörande gamlingar skrämmer mig mycket mer. Och rattfyllerister. Och barn. Tänk dig ett berusat barn som stulit en skåpbil. Barn förstår ju säkert inte ens hur övergångsställen fungerar. Och tänk om de blandar ihop färgerna. De kanske tror att rött betyder att de får köra. Eller, tänk om de är färgblinda. Färgblinda, berusade dagisbarn med stora skåpbilar, det är nästan lika läskigt som spindlar.Den glada gamlingen är den som alltid ler. Vad fan ler du åt, tant? Det finns ingen anledning att gå runt och le hela tiden. Det är nästan lika konstigt som att gå runt och prata med sig själv, och vilka gör det? Religiösa, mentalsjuka samt viktiga personer med handsfree, och både de först- och de sistnämnda kan egentligen klämmas in i mittenfacket.
Folk som går runt och ler tycker antagligen att det är lite småmysigt att låsa in barn i sin källare. Jag menar inte att man aldrig ska le, för då kan man ju lika gärna flytta till Mellanöstern, där allt som är förknippat med glädje är strikt förbjudet. Jag menar att folk som ler hela tiden vet något som inte du vet. De vet till exempel var din dotter är.Den virriga gamlingen är den som inte vet någonting. Den har inte brytt sig om politik sedan Hitler var levande, och minst lika populär som Lady Gaga. Den senaste filmen den såg var ingen alls, eftersom filmer är alldeles för nymodiga. Om du mot förmodan inte lyckas springa ifrån gamlingen, och hamnar i en diskussion med den, så måste du vara beredd på att få samma fråga flera gånger. Det kan mycket väl bli så att den återkommande frågan är vad hela konversationen består av.


0RLY?

Jag vet inte varför, men det finns någon sorts konsensus angående gamla saker. Folk tycker överlag att gamla saker är bra, förutom gamla människor, förstås. Ingen tycker om gamlingar. Jag tror inte ens att gamlingar tycker om gamlingar.
Men varför tycker folk att något är bra bara för att det är gammalt? Varför tycker alla att Nosferatu är så jävla bra? Jag har sett porrfilmer som varit bättre på att berätta en histora och fått mig att vilja fortsätta titta.
Folk tycker bara att Nosferatu är bra därför att den är gammal och då ska man tycka att den är bra.
Nosferatu har 8.1 på IMDb. Bara för att den är gammal och värdelös. Som ett äckligt vin som man måste tycka om bara för att det är gammalt och dyrt, oavsett om det har legat i en trätunna sedan kritaperioden eller om det har legat och jäst i en överkörd älgs livmoder sedan punkåret 77.
Låt Den Rätte Komma In är bra, riktigt bra, och den har 8.1 på IMDb. Är inte det konstigt? Eller, är det mig det är fel på? Är LDRKI och Nosferatu på samma nivå?
När mina föräldrar var barn lekte de med stenar och pinnar, uppfann eld samt red på dinosaurier. När jag var liten spelade jag NES. Nosferatu är en sten, och LDRKI är Bubble Bobble.


"1922?! Jävlar vad gammal! Det måste vara den bästa
filmen någonsin!"


En sak som är lustig med åldrande är att man är skit. Tills man dör. Efter sin död är allt dåligt glömt och förlåtet, och man blir ihågkommen för de få bra sakerna man gjorde. Jag är lite utav en loser. Arbetslös, och således fattig, och jag är även lat. Men om jag skulle dö så skulle jag hyllas för att jag var en bekväm livsnjutare som inte tyckte att pengar var det viktigaste i världen.
När hörde man senast något om Per Oscarsson? Innan hans död, så klart. Efter hans kanskedöd, och sedermera bekräftade död, tjatades det om hans verk, och om att han självfallet var den bästa svenska skådespelaren någonsin, och alla hans jätteviktiga vänner ville berätta vad han hade betytt för just dem. Döda kändisar, det är nog det bästa som kan hända för kvällstidningarnas försäljning.

Men Per brann för det han gjorde, och han var, enligt hans flamma, en riktig eldsjäl. Burrrrrrrrrrned.

Kommentarer
Postat av: Henrik Petersson

Jag åldras mer som Benjamin Button; jag var tjock som liten och har blivit smalare med åren, och var introvert emedan jag numera känner mig snudd på socialt kompetent. Det sistnämnda kan dock bero på att folk i min omedelbara närhet blivit äldre och därmed artigare, vilket gör att jag bara tror att de tycker om mig mer än förut. Virrig har jag alltid varit, och ser fram emot att kunna skylla min virrighet på ålder.När folk frågar mig vad jag tycker om Per Oscarsson brukar jag svara "helt okej, men jag föredrar medium/rare". Ingen har dragit på munnen hittills.Grattis på födelsedagen! Må du förgylla bloggvärlden i minst 26 år till.

2011-01-15 @ 14:02:52
URL: http://fithenke.blogg.se/
Postat av: Henrik Petersson

Angående respekten för det gamla, tror jag att det är en nedärvd instinkt. De som förr inte respekterade gamla människor, med den stora kunskap de satt på, dog ut.Eventuellt att man antar att det förr i världen var mycket svårare att göra saker, eftersom folk inte hade gjort liknande saker förut. Nu vet vi en massa om hur man gör film; de som gjorde Nosferatu visste inte lika mycket, och borde därför bli dömda enligt mycket snällare mallar. Så tror jag folk kanske tänker.

2011-01-15 @ 14:07:15
URL: http://fithenke.blogg.se/
Postat av: Calle SS

HAHAHA!! Du är 26år, gubbe! Har du barnbarnen hemma för att hjälpa dig scanna in dina maskinskrivna inlägg? och grattis i efterskott.

2011-01-16 @ 23:41:40
Postat av: idiotjim

För det första, se upp med fuktkrämen, du blir beroende och kommer lukta lavendeltant hela livet eftersom huden vänjer sig och helt lägger av.

För det andra, välkommen till vandringen in uppförsbacken i din färd från livmodern, inte förrän 40 c:a inträder individuationen (läs cg jumg) och du är på väg mot något annat, inte på väg från nägot.Det är en udda insikt/känsla utan fäste i vår kultur, vilket nog förklarar de förvirrade gamlingarna lite grann med undantag för alzimers o dyl, de vänder sig bort totalt, mot vad är okänt.

För de tredje, nosferato är bland de tråkigaste filmer jag avbrutit.MEN som ny var det hurra hurra och vindflöjefolket vrider sig lååååångsamt.Om det undervisas i film och konstskolor av en generation vad som är stor konst till en yngre generation

så snedvrider det saker.Medlmåttorna bräker med, de begåvade förtrycks intill rättshaverin och nosferatus spretiga virr förblir stor konst.(jmfr ingemar bergman vars överklassångest med långa skrin och kvinnor som gnider sig i underlivet med glas, mmmm toppen)

Gubben Tom Petty sjunger nånstans ä'some grow young-some grow cold, och på ett ungefär stämmer det.Du har nämligen missat en kategori, nämligen gamlingen som har kul, nu mer än möjligt som ung eftersom hela fixa-barn-bil-villa-vovve är över och grundligt genomskådat som det skit det är och nu befriad från kampen för/om partner mm och döden i fickan som slår till vilket ögonblick som helst är det skoj att ha skoj.(även om det bara är lite boule eller en fika) och en del partar på och blir outhärdliga för alla yngre brrrrr.

Som 47 åring fruktar jag 70 åringar som sätter på Rolling Stones eller ännu värre Elvis och vill dansa(alltså min föräldrageneration) Nin generation kommer spela 'no future' från den riktiga punkensv dagar och flina åt vad sött allvarliga vi var för

nu när no future är ett faktum har vi aldrig mått bättre.När det gäller bakfyllan har du helt rätt och det kommer bli allt värre. Jag vill ALDRIG bli full igen. Att dricka fettlösningskemikalien etanol är inget kroppen pallar.Alkohol är på hela taget en riktig b-drog, man släcker ner alla kognitiva funktioner (planera-utföra) och sedan ska man ta nattbussen hem ihop med andra med samma läge.Ett enfa hejja bajen så blir det idiotdans och snubbelduns men oftast går det bra då ingen kan föra nån kamp utan bara gapar massa skit.Ett sista ord.

Vad du upptäckt är vad alla upptäcker.Fast annorlunda på samma gång, irriterat mig som fan. Denna sentens är nämligen korrekt 'inget nytt under solen utom allting och det är det gamla vanliga alldeles nya.'

Vad är det du har upptäckt? Jo...

kvinnan föder gränsle över graven.

Skål!

2011-02-21 @ 00:44:47
URL: http://blogg.aftonbladet.se/jimblund
Postat av: Märta

Jag tycker att du har en riktigt nice blogg! Har du lust så slå även ett öga på min :D.

2011-05-08 @ 12:39:08
URL: http://smsalåna.nu
Postat av: Kalle Balik

Nej.

2011-05-09 @ 22:18:57
URL: http://jattestorapistoler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0